Дневни ритам исхране
Дневни ритам исхране представља редослед и време сервирања оброка.
Појединачни оброци сервирају се у одређеним временским интервалима, у складу са физиолошким потребама деце, при чему се мора поштовати временски размак од три сата између оброка.
Сервирање оброка у ПУ Врачар одвија се по следећем распореду:
Доручак: 08:30-09 часова
Воћна ужина: 10-10:30 часова
Ужина: 11:30-12 часова
Ручак: 14:14:30 часова
Све намирнице које се користе у установи имају пратећу документацију о здравственој исправности. Такође се води рачуна о санитарно-хигијенским условима складиштења и чувања намирница, припреми и дистрибуцији хране, у складу са принципима добре хигијенске и произвођачке праксе.
Припрема хране обавља се у централној кухињи.
Оброци се затим, наменским возилима за транспорт хране, допремају дистрибутивним кухињама по објектима.
Правилан начин припреме и одговарајући начин сервирања оброка обезбеђује храну са максимално очуваном хранљивом вредношћу и добрим органолептичким својствима (пријатан мирис , укус и боја јела).
ПУ „Врачар” има једну централну и седамнаест дистрибутивних кухиња.